Breaking News
 |  | 

Zagadnienia pozomodowe

Mączka rybna – doskonały białkowy komponent paszowy!

img-responsive

Do wytwarzania mączki rybnej wykorzystuje się głównie morskie organizmy, które charakteryzują się niewielką zawartością mięsa. Mączka powstaje także z odpadów pozostałych po przerobie ryb. Pozostałości są mielone i obrabiane w wysokiej temperaturze – powstały produkt wyróżnia się doskonałym bilansem białkowym, który ma ogromne znaczenie dla hodowców, chcących poprawić wyniki produkcyjne. Przeczytaj poniższy artykuł i sprawdź, dlaczego mączka rybna jest niezbędnym komponentem i dodatkiem do gotowych pasz!

Mączka z ryb – wartości odżywcze

Mączki rybne są niezwykle chętnie pobierane przez wszystkie zwierzęta. Dzięki temu możliwy jest szybszy wzrost, co ma ogromne znaczenie dla każdego hodowcy. Mączka zawiera między innymi:

  • kobalaminę (witaminę B12)
  • fosfor
  • wapń
  • selen

Na szczególną uwagę zasługuje fakt, iż komponent ten zawiera również cenne aminokwasy egzogenne, np.:

  • lizynę
  • treoninę
  • metioninę

Mączka nie ma w swoim składzie tłuszczów, co bezpośrednio przekłada się na podwyższenie walorów smakowych produktów hodowli (mięsa, jaj).

Bezpieczeństwo podawania mączki rybnej

Kupując produkt w postaci mączki rybnej trzeba zwrócić uwagę na to, czy komponent, który chcemy nabyć ma zezwolenie powiatowego lekarza weterynarii. Unikajmy mączek, które:

  • nie posiadają atestów
  • mają w swoim składzie dużo ulepszaczy i dodatków
  • są zrobione w większości z ryb solonych (nadmiar soli szkodzi zwierzętom hodowlanym, ponadto takiej słonej mączki nie użyjemy zbyt wiele, co z kolei nie pozwoli zaspokoić potrzeb żywieniowych zwierząt)

Mączka rybna – wartościowy dodatek paszowy

Komponent ten będzie idealnym dodatkiem do pasz dla różnych grup zwierząt, począwszy od drobiu, a skończywszy na trzodzie i bydle. Wysoka zawartość fosforu i wapnia przekłada się na lepsze produkty każdej hodowli. Nioski karmione mączką dają wieksze jaja o wyższych wartościach smakowych niż nioski pozbawione tego dodatku. Wapń i fosfor zawarte w mączce rybnej zapobiegają natomiast krzywicom i i osteoporozie. Są także ważnym czynnikiem odpowiedzialnym za mocne uzębienie i mogą stanowić profilaktykę chorób racic, czy dziobów. Kości zwierząt skarmianych mączką rybną są zdecydowanie mocniejsze i nawet w okresie intensywnego wzrostu nie ulegają tak często deformacjom i kontuzjom jak kościec zwierząt, w których diecie brakuje tak cennego wapnia i fosforu.
Mączkę rybną łatwo się przechowuje i jest ona dostępna przez cały rok. Magazynujemy ją raczej w suchych pomieszczeniach o dobrej wentylacji. Zawsze także należy pamiętać o stosowaniu się do tabeli żywnościowych dla danej grupy zwierząt. Trzeba też wiedzieć, że nadmiar mączki rybnej nie jest wskazany w przypadku krów zasuszonych czy też bardzo dojrzałych osobników. Niemniej jednak w okresie wzmożonego wzrostu oraz w połogu, mączka będzie niezastąpionym komponentem, który utrzyma Twoje zwierzęta w doskonałej kondycji i zdecydowanie podniesie wyniki produkcyjne hodowli już po pierwszych dwóch miesiącach stosowania tego produktu.

maczka-rybna-doskonaly-bialkowy-komponent-paszowy

ABOUT THE AUTHOR