|  | 

Zagadnienia pozomodowe

Cenne awokado

img-responsive

Awokado to bardzo ceniony w ostatnich czasach owoc, którego skład bardzo korzystnie wpływa na organizm człowieka. Charakteryzuje go wysoka zawartość błonnika, którego jest około 3-4 gramy w jednej sztuce tego owocu. Jest jednocześnie bardzo cennym źródłem magnezu i kwasu foliowego, wielu różnych witamin i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Awokado zawiera także aminokwas, którym jest tyrozyna, a wpływa ona bardzo pozytywnie na mózg i procesy myślowe. Zwiększona produkcja kolagenu, to także jedna z wielu zalet owocu.

 

Zawdzięczamy temu widoczne efekty w postaci świeżego wyglądu naszej cery i opóźnienia pojawienia się zmarszczek na skórze. Awokado może wpłynąć również na ochronę wzroku i oczu, gdyż w swoim składzie ma luteinę, czyli silny przeciwutleniacz. Wysoka zawartość błonnika w awokado, wspomoże procesy odchudzania, dzięki sprawiania uczucia sytości po spożyciu znacznie mniej kalorycznych potraw. Błonnik pokarmowy jest składnikiem żywności, dzięki któremu będzie nam znacznie łatwiej utrzymać prawidłowy poziom masy ciała i zapobiegnie przybieraniu nadprogramowych kilogramów, prowadzących do nadwagi lub nawet do choroby, jaką jest otyłość. Jednak należy pamiętać o rozsądnym spożywaniu błonnika, dopasowanym do naszych indywidualnych zapotrzebowań.

cenne-awokado

ABOUT THE AUTHOR